Beste Fiat-dealer van 2011

Autobedrijf Te Grotenhuis is een familiebedrijf waar service vooropstaat. Het dorpse karakter van dit autobedrijf is behouden, aangevuld met een uitgebreid pakket diensten dat een modern autobedrijf kenmerkt.

G.H. te Grotenhuis startte in 1940 met de onderneming. Samen met zijn vrouw bouwde hij het autobedrijf uit. Zijn zoon Gerrit vormt de tweede generatie. Het autobedrijf maakte een groeispurt door de verwerving van het Fiat-dealerschap in 1962. Inmiddels is ook de derde generatie aangetreden: Jeroen te Grotenhuis.

Sleutelaar in hart en nieren
Oprichter G.H. te Grotenhuis kon het sleutelen aan auto’s niet laten. Hij was een typisch voorbeeld van iemand die van zijn hobby zijn beroep maakte. Hij begon in 1940 in een schuurtje naast het huis, met in de vloer een smeerput om onder de auto’s te kunnen werken. De oorlog brak uit en de brandstof werd schaars, dus bouwde Te Grotenhuis windmolens op het dak om accu’s te kunnen opladen. Groene energie avant la lettre. Later in de oorlog, toen er echt geen brandstof meer te koop was, bouwde hij generatoren op de auto’s om cokes en hout in te stoken. Met het gas dat die opwekte, kon de auto blijven rijden.

Amerikaanse auto’s
De ondernemersgeest legde Te Grotenhuis geen windeieren na de oorlog. Hij bouwde Amerikaanse auto’s van de merken Dodge en Oldsmobile om tot pick-ups. Dat waren ideale voertuigen voor bakkers en aannemers, die hiermee de kost konden verdienen. Al gauw kwamen klanten van heinde en verre naar Woudenberg. Ook verschenen in 1946 benzinepompen van Shell voor het pand, met het klassieke kroontje.

Fiat
De jaren vijftig braken aan: Te Grotenhuis verkocht toen de fraaie en betrouwbare auto’s van het merk Borgward. Maar er kwam een kink in de kabel: de fabriek ging failliet. Austin was het volgende merk waarvan het Woudenbergse familiebedrijf de verkoop ter hand nam. Tot Te Grotenhuis in 1962 het dealerschap van Fiat verwierf. Te Grotenhuis had een goede reputatie opgebouwd en daardoor ging het met het Fiat-dealerschap voor de wind. Het kwam voor dat klanten het niet eens nodig vonden om een proefrit te maken voor ze een auto aanschaften bij de dealer. Ze wisten wel dat het goed zat.

Volgende generatie
Opvolger Gerrit nam het roer eind jaren zeventig geleidelijk over en hij staat vandaag de dag nog altijd in het bedrijf, net als zíjn opvolger, zoon Jeroen. ‘Nog steeds is Fiat ons huismerk, het merk blijft populair, zowel bij particulieren als bij zakelijk gebruikers. Uiteraard is er ook veel veranderd in al die jaren: we hebben afscheid genomen van de benzinepomp. De klant is tegenwoordig ook anders. Die is veel beter geïnformeerd dan vroeger en daardoor is de manier van werken veranderd. Maar wij houden onze relaties in ere en met onze service en gaan voor een persoonlijke benadering. Eerlijkheid en onze afspraken nakomen zijn bij ons belangrijke begrippen.’
Autobedrijf Te Grotenhuis is actief in de regio die bestaat uit Woudenberg, Scherpenzeel, de Glind, Barneveld, Terschuur, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Garderen, Zwartebroek, Stroe en Kootwijk.

Naar onze contactpagina